Zachte krachten

De realiteit van de Deep State en de klimaatverandering zijn rauw, maar de zachte krachten zijn even realistisch én het enige ware tegenwicht.

Op 9 september zingen Typhoon en Paskal van BLØF het prachtige ‘Walnootboom’. Voor het eerst live in programma De Vooravond. Mooi lied over kwetsbaarheid, genoeg zijn en verzachting naar jezelf en de ander. Verzachting, ook als je man bent.

Vragen die opkomen bij hun uiteenzetting: kies je ervoor kapot te gaan aan de ratrace of bouw je pauze in? Ga je voor alleen scoren of voor samen en relaties?
Het lijkt geen toeval dat Gert-Jan Segers de volgende avond in Op1 vertelt over zijn manifest ‘Aandacht voor wat echt telt’  dat onlangs uitgegeven is. Vervroegde campagne voor de ChristenUnie of signaal van een veranderende tijdgeest? Het is een pleidooi tegen het verregaande neo-liberalisme en voor het belang van toenemende zorg en aandacht in onze samenleving en een rechtvaardiger herverdeling van financiële middelen.

Ook opvallend is de openlijke en stormachtige kritiek op het lakse vluchtelingenbeleid van Nederland en Europa. Helaas ná de branden in kamp Moria, waar zich al jaren een humanitaire ramp voltrekt. Maar toch. De enorme verontwaardiging naar aanleiding van het recente WNF-rapport  dat de noodklok luidt over het uitsterven van diersoorten en oproept tot het wijzigen van onze leefstijl, stemt eveneens optimistisch. Net als de benoeming van Kees Klomp bij de Hogeschool Rotterdam tot lector Betekeniseconomie, de eerste in Nederland. Blij wordt ik ook van het nieuwe boek van adviseur/interimmanager Ivo Valkenburg. Hij presenteert het inspirerende ‘Niet gezwicht voor de wereld’ op 26 september. Hierin krijgen 45 praktisch ingestelde wereldverbeteraars het woord.

Gaan we meer plaats maken voor de zachte krachten?

Walnootboom

 

Mariska van Doorn