Je kent dat wel, wat afwas op het aanrecht en ineens als het warmer wordt, ongenood bezoek. De fruitvlieg. Het begint met één of twee exemplaren tussen de kopjes vandaan, zodra je de keuken inkomt. Dan verspreiden ze zich richting fruitschaal. De afvalemmer voor groente en fruit is hun volgende doel. Daar zijn ze meestal al met méér en uiteraard is de groenton het Walhalla. Helemaal als er fruitschillen bovenin liggen. Een echte plaag waar je maar moeilijk vanaf komt.
Voorkomen binnenshuis
Dit jaar heb ik me voorgenomen niet te wachten tot er rumoer ontstaat als ik mijn afvalemmer open en ben tips gaan lezen. De fruitvlieg is het best te bestrijden door de afwas snel weg te werken en voedsel regelmatig te checken op versheid. Daar ben ik dus driftig mee begonnen. Want voorkomen is beter dan genezen, ze vermeerderen zich snel. Het is handig afvalbakken goed af te sluiten, vaker te reinigen en zakken te verwijderen ook als deze nog niet helemaal vol zijn. Niet zo fijn voor het milieu. Aanrecht goed schoonhouden is het devies en glas goed omspoelen en sneller naar de glasbak. Bewerkelijk. Maar ik heb een aantal adviezen ter harte genomen en moet zeggen dat het goed lukt. Hoewel nietsvermoedende voorbijgangers die naar binnen kijken mij ook een slag in de lucht kunnen zien maken op jacht naar iets dat voor hen onzichtbaar is. Tot ik het beestje te pakken heb. Naar. Maar zo’n valletje voor fruitvliegen, daar wil ik niet aan; een bakje of potje met een laagje ranja, huishoudfolie er overheen en kleine gaatjes prikken. Ze kunnen erin, maar er niet meer uit. Ik vind het gewoon vies!
De groencontainer
De groenton is een feest voor fruitvliegen, vooral als hier veel fruit en groenteresten in terecht komen. Kranten onderin, gekookte etensresten in een dun laagje krantenpapier wikkelen en fruitschillen afdekken met tuinafval zijn welbeproefde adviezen om het rottingsproces tegen te gaan en stankoverlast te voorkomen. Ik ben ermee begonnen nadat ik een maandenoude aangekoekte laag onderuit de bak heb moeten verwijderen. Het huilen stond mij nader dan het lachen! Je kunt de container droger houden door een stok of lat tussen de bak en het deksel te leggen. Het bevestigen van een paar mottenballen aan de stok voorkomt vliegen. De ton goed reinigen na leging en niet in de volle zon zetten, zijn natuurlijk gouden regels.
Bokashi de ‘frisse groenton’
Een vriendin gebruikte al jaren de Bokashi emmer. Die heb ik onlangs aangeschaft na mijn ‘vieze- groencontainer-ervaring’. Met deze emmers, want je koopt ze per twee, verzamel ik in de berging fruit en groenteafval. Kan ook in de keuken want ze zijn klein, geurloos en fruitvliegvrij! Circulaire economie in de praktijk! De Bokashi emmer bevat een zeef die vloeistof doorlaat. Ik verzamel stukjes gesneden fruit- en groenteafval, theezakjes, koffiedik en etensresten. En bedek het afval steeds met een laagje speciale tarwezemelen die het fermenteerproces starten. Als de emmer vol is moet deze twee weken staan en begin ik met de volgende emmer. De vloeistof die door het fermenteerproces onderin de bak verzameld is, ruikt fris zurig en kan verdund met water gebruikt worden als meststof. De compost gaat de grond in als bodemverrijker. Zo voorkom ik een natte groencontainer en vliegjes, produceer minder afval en bemest duurzaam en goedkoop de tuin.