Wat kunnen wij doen aan de CO₂-uitstoot?

Vandaag, 3 december 2018 begint de nieuwe klimaattop in Polen. De onlangs gekozen president Jair Bolsonaro van Brazilië is voornemens tal van maatregelen die het regenwoud beschermen terug te draaien. Volgens het nieuwe alarmerende rapport over de temperatuurstijging van de Verenigde Naties moeten we wereldwijd vijf x méér inspanningen dan nu leveren om een stijging te beperken tot ‘maar’ 1,5°C. Drie x meer inspanningen om de stijging te beperken tot 2°C. We zijn momenteel hard op weg naar een stijging tot 3,2°C. Daarmee zou het ecosysteem van vriend tot vijand worden en zou de aarde een ‘Hothouse Earth’ worden. Zou er een vuist gemaakt kunnen worden tegen Trump en Bolsonaro?

Wat kunnen wij?
Merendeel van de CO₂-uitstoot in Nederland wordt veroorzaakt door grote vervuilers, elektriciteitscentrales en industrie, bedrijven zoals TATA Steel en Shell. In december 2018 laat de overheid weten hoe de huishoudens in Nederland ‘van het gas afgaan’. Wat kunnen wij dan doen, jij en ik? Warme truien dragen, minder tanken, duurzaam handelen integreren in ons systeem en dat uitdragen, misschien wel demonstreren? Meer hierover in m’n boek ‘Eco of ego? De toekomst schrijven wij!’ dat tegen de kerst uitkomt.

Consuminderen
Met de Nederlandse economie gaat het goed: we produceren meer, we rijden meer en we kopen meer. Niet vreemd dat we nog teveel fossiele brandstof gebruiken en dat de CO₂-uitstoot toch weer wat gestegen is ten opzichte van 2017. En de hoeveelheid koolstofdioxide zat toen al op recordhoogte! Laten we in ieder geval niet meedoen met Amerikaanse uitwassen als Black Friday! Een fijn alternatief: het duurzaamheidsfestival Groen=Doen van Stichting Groener Hengelo op 16 december 2018.

Tekening: Josien van der Kuij

Mariska van Doorn