Ook praatprogramma roept op tot verandering

Hoopvol, ook de veelbekeken praatprogramma’s op Tv komen met steeds meer serieuze items die aangeven dat het anders moet. Dat we onze leefomgeving in gevaar brengen en daarmee dat wat ons het meest lief is: onszelf en onze dierbaren. Dat we het gezag waar we blindelings op vertrouwden onder de loep moeten nemen en moeten bevragen: de overheid. En dat we van journalisten mogen verwachten dat ze niet meewaaien met het nieuws dat voorgekauwd of gecensureerd wordt, maar dat zij onderzoeken, controleren, analyseren en aan het licht brengen.

Scheefgroei 
In het tweede deel van Scheefgroei in de polder legt Jeroen Pauw op onnavolgbare wijze de processen bloot die ertoe leiden dat rijk steeds rijker en arm steeds armer wordt. En vanaf minuut 48.30 laten de directeur van De Nederlandsche Bank en de voorzitter autoriteit financiële markten weten dat de aanpak van klimaatproblematiek absolute prioriteit moet hebben. Journalist en bedrijfskundige Jeroen Smit verwoordt de klimaatramp die mogelijk nog te voorkomen is als volgt: ‘Als corona een meteorietinslag is, dan is ‘klimaat’ een botsing van planeten…’

Coating uit CO2
Ook in De Vooravond (10 mei vanaf minuut 20) vertelt winnaar van de Nobelprijs voor de Scheikunde Ben Feringa hoe we van CO2 nieuwe duurzame coating-soorten kunnen maken. Hij benadrukt lange termijn planning om baanbrekende innovaties te kunnen onderzoeken. Daarbij stelt hij dat we de steun moeten zoeken van grote bedrijven als Shell en Akzo Nobel, de bedrijven die nu het milieu enorme schade toebrengen.

Overheid uit op winst
Het is niet fijn om te zien dat de graaiers en schreeuwers nog steeds het meest verdienen, óók door toedoen van de overheid. Maar het is goed dat Nieuwsuur 11 mei 2021 (vanaf minuut 19.41) ruim tijd besteedt om onfrisse praktijken aan de orde te brengen: de overheid maakt winst over de rug van boer Wiertsema in Groningen. Hij moest zijn land goedkoop van de hand doen in het belang van Google, lokale bestuurders’ en een grootgrondbezitter.

Kansenongelijkheid
Vanaf minuut 6 in De Vooravond van 7 mei belichten journalist en presentator Sander Schimmelpenninck, econoom en politiek verslaggever Marieke Stellinga en onderzoeksjournalist en historicus Sander Heijne (Fantoomgroei) de kansenongelijkheid die er in onze samenleving voor zorgt dat dubbeltjes geen kwartjes meer kunnen worden.

Amazone ontduikt belasting
In WNL op zondag 9 mei  roept mediaondernemer Yves Gijrath op niet meer te kopen bij Amazone (vanaf minuut 47). Deze gigant draait enorme omzet in Europa, neemt naar zijn zeggen langzamerhand onze retail over én blijkt via een ingenieuze constructie vennootschapsbelasting te ontduiken.

Jammer
Helaas heb ik vernieuwende inspirerende sprekers als bijvoorbeeld Professor of Applied Science Kees Klomp, Lector New Marketing Avans Hogeschool Kaj Morel en Professor of Sustainable Business Lars Moratis nog niet gezien bij genoemde en andere praatprogramma’s. Zij zouden ons kunnen voeden met werkbare duurzame alternatieven voor ons economisch systeem dat overduidelijk zijn beste dagen gehad heeft. Maar ben blij dat genoemde programma’s naast ‘onzin-items’ ook misstanden blootleggen, kritische geluiden laten horen en bijdragen aan bewustwording.

 

 

Mariska van Doorn