Gedroomd over Poetin

Gisteren het acht uur journaal gezien waarin Trump achteloos meedeelt, hoe slecht de relatie met Rusland momenteel is. Schandalig, zoals deze machtsbeluste vastgoedmagnaat mijn wereld, op scherp zet. Mijn Europa, mijn land en mijn huis in de gevarenzone brengt. Zoals een kleine jongen speelt met vuur.

Grote jongens
Te bezorgd? Ongetwijfeld! Maar wat aandacht krijgt wordt meer. Gelukkig zijn ze bezig met onderhandelen, met name over Syrië. Een land waar ze beiden, zowel Trump als Poetin niet horen, waar ze niet wonen. Zo gaat dat met kleine jongens. Ze schreeuwen, klimmen over hekken en schoppen rotzooi op andermans terrein. Ze denken niet aan de gevolgen op de lange termijn, maar alleen aan wat het hen nu oplevert. En als kleine jongens grote jongens worden, is dat macht, aanzien en geld in hun portemonnee. Ze zijn bezig met onderhandelen! Spierballenpolitiek? Of echte onderhandelingen? Ik kijk en word laaiend. Heeft geen enkele zin. Kan er niets aan doen, behalve toezien… maar dromen kan ik wél!

Droom
Dus leid ik vannacht Poetin tijdens een bezoek rond in een jeugdherberg-achtig gebouw. Zijn gevolg is afwezig. Hij is charmant en loopt met me te flirten. Na hem wat kamers te hebben laten zien, besef ik plotseling dat ik een wereldleider rond leid. Ik kan mijn kans grijpen! In vurige haast begin ik over wereldpolitiek. Struikelend over mijn woorden, gedreven wat te maken van deze mogelijkheid. In het Nederlands. Ik zie hem zijn wenkbrauwen optrekken en schakel snel over op Engels. “Mister Poetin, please, listen: Trump is a nut, tijdens die onderhandelingen, geef een beetje mee en kom tot een understanding! Er ís uiteindelijk méér dan genoeg voor iedereen, please think of worldpeace. In the end that´s what it´s all about! Er zijn zoveel mensen met honger, it´s unthinkable. There must be another way.” Poetin, inmiddels ernstig, imiteert met een armgebaar een vliegtuig en ik begrijp onmiddellijk waar hij het over heeft. Trump met zijn aanval op dat vliegveld in Syrië. Dat willen ze verder onderzoeken. “I understand, maar jullie moeten dichter bij elkaar kunnen komen, er staan grotere zaken op het spel. Denk aan de milieuproblemen waar de wereld zich voor geplaatst ziet! Een van de grote oorzaken achter de vluchtelingenstroom.” Zijn gevolg komt binnen en zijn interesse verdwijnt als sneeuw voor de zon. Omringd en in de watten gelegd, vertrekt hij. Op naar een volgend bezoek op het programma. Hij werpt me nog snel iets toe over mooie heupen. Zo doen grote jongens dat. Ik hoop dat er iets is blijven hangen van mijn betoog.

Positieve invloed
Ik wordt wakker en vraag ik me af hoe machtsbelust ík eigenlijk ben. Was ik wereldleider, dan deed ik het anders. Gelukkig ben ik dat niet. Maar invloed om deze boodschap te kunnen verspreiden? Graag! Misschien in een volgende droom Trump maar aanpakken. En hopen dat dromen invloed hebben…

Mariska van Doorn