Degrowth, op weg naar een nieuwe economie

Yes! Gisteren bij Buitenhof is de term ‘Degrowth’ gevallen! Twan Huys interviewde de Belgische  wetenschapsjournalist en bioloog Dirk Draulans. Vanaf minuut 44.17 geeft hij razendsnel formulerend zijn visie op onze uit lockdown tredende wereld: iedereen lijkt te denken dat het virus weg is, maar het is niet voorbij. We weten niet wat de herfst ons brengt en het is niet zeker dat we een verlossend vaccin vinden. De coronacrisis confronteert ons met de gevolgen van onze leefwijze, en het lukt niet de problemen even snel onder controle te krijgen. De maakbaarheid kent grenzen.

Draulans concludeert dat we boven onze stand geleefd hebben als mens. Dat geven klimaatverandering, bosbranden, de sprinkhanenplaag, droogte en de huidige pandemie aan. Onze economie bleef maar groeien, we hebben ons ongebreideld voortgeplant en zijn het leefgebied van wilde dieren binnengedrongen. We zijn blind als we denken en masse ons onbeperkt aantal vliegvakanties weer te kunnen gaan voortzetten.

Het roer moet om. Anders gaan we richting een doemscenario. Terugkeren naar zoals het was voor de coronacrisis betekent afstevenen op een ‘runaway broeikaseffect’: een temperatuurstijging van 4℃. En een vluchtelingenprobleem dat zijn weerga niet kent.

Ontgroeien, degrowth is het antwoord! Draulans hoopt dat we de ‘transitie in de maatschappij richting klimaatbestendigheid’ en een vernieuwing ‘van de economie na corona’ gaan koppelen.

We hebben al een voorproefje gehad: hadden meer tijd voor ons gezin, konden even minder in de ratrace en beseften dat continu consumeren niet gelukkig maakt. Welk moment is beter dat het huidige om de betekeniseconomie te introduceren?

 

Mariska van Doorn