Hij had een topfunctie bij Google, maar heeft onlangs ontslag genomen. Om Kunstmatige Intelligentie in goede banen te leiden. Door geluk te verspreiden. Mo Gawdet reist de wereld rond met zijn indrukwekkende missie, Onebillionhappy, en deed zijn verhaal bij Humberto Tan.
Kunstmatige intelligentie groeit. Exponentieel snel. Nu al kan een spelcomputer zichzelf de kneepjes van Go zo snel eigen maken, dat het systeem na drie dagen tegen “zichzelf” spelen, de beste Go-speler ter wereld kan verslaan. Robots worden gebruikt in de industrie en zullen op korte termijn ingezet worden in huishoudens. Zelfs in de zorg. Handig, zeggen aanhangers, zo kunnen mensen zich richten op andere zaken. Beangstigend en slecht voor de arbeidsmarkt, beweren tegenstanders. Mensen moeten plaats maken voor relatief goedkope arbeidskrachten, die nooit zullen kunnen voelen. Een zelfrijdende auto die recentelijk een ongeval veroorzaakte leidde tot heftige discussie. ‘Afgezet tegen het aantal slachtoffers dat dagelijks in het verkeer verongelukt door menselijke fouten, is dit voorval zeker geen reden om robots in het verkeer te weren.’ Aan het woord is Mo Gawdet, kort geleden nog Chief Business Officer bij Google, waar hij ontwikkelingen in de robotisering op de voet volgde. Nu wijdt hij zich volledig aan zijn missie: Onebillionhappy.
Robots de baas in 2029
Gawdet gaf zijn baan op om op grote schaal geluk te verspreiden én mensen bewust te maken van hun verantwoordelijkheid voor wat ze uitdragen, ook digitaal. ‘Robots observeren wat wij doen, ze leren met de gretigheid van een kind van 18 maanden en pikken ongelooflijk snel alle informatie op die wij rondsturen. Je kunt ons zien als opvoeders die robots nieuws voorschotelen, waar we onze kinderen nooit aan zouden blootstellen. Als je ziet hoe media, kranten en internet, zich dagelijks vullen met haat, geweld, oorlog en afgunst kun je je voorstellen dat robots een verknipte “opvoeding” krijgen.’ Die zou er toe kunnen lijden dat zij besluiten dat de mens, de boosdoener, de veroorzaker van alle narigheid, uitgeschakeld moet worden. En dat is precies waar Gawdet voor waarschuwt. Omdat Kunstmatige Intelligentie in 2029 zover ontwikkeld zal zijn dat het menselijke intelligentie overtreft. Robots zullen dan in staat zijn mensen te vernietigen.
Geluk als antwoord
Een beangstigende gedachte. We maken ons druk over de verkilling in de verhoudingen tussen Amerika en Rusland, over Syrië en over het afnemen van de insectenpopulatie. We lijken eindelijk wakker te worden en het belang van verduurzaming in te zien. En nu is er in de nabije toekomst een nieuwe dreiging waar we ogenschijnlijk machteloos tegenover staan. Niets is volgens Gawdet minder waar. Hij heeft zich tot voor kort gericht op geluksonderzoek, en schreef een boek “De Logica van Geluk” waarmee hij zich ten doel stelde 10-miljoen mensen gelukkig te maken. Nu koppelt hij de kennis die hij heeft opgedaan over geluk aan de kennisoverdracht aan robots.
Ieder van ons verantwoordelijk
Hij pleit ervoor dat we allen boodschappen verspreiden die getuigen van liefde. Ieder van ons moet daar verantwoordelijkheid in dragen. We kunnen op die manier robots voorgaan als voorbeeld, de rol van opvoeder op ons nemen en een ander set normen en waarden doorgeven. Hoe belangrijk het is om te zien naar de ander en zorg te dragen voor elkaar. Hoe bijdragen aan het geluk van onze medemens bij kan dragen aan ons eigen geluk. Gawdet: ‘Het is heel simpel. Wat jij niet wil dat jou wordt aangedaan, doe dat dan ook een ander niet aan.’ Om positieve boodschappen uit te kunnen dragen moeten we volgens hem eerst investeren in ons eigen geluk. ‘Pas als je zelf gelukkig bent, kun je de compassie vinden waarmee je een ander met liefde tegemoet kunt treden.’ Zo maak je samen een betere wereld. Gawdet wil met zijn missie een miljard mensen gelukkig maken, omdat hij daarmee denkt een omslag te kunnen bereiken naar meer geluk wereldwijd. Als robots deze ondertoon oppikken zullen ze tot andere conclusies komen over de waarde van de mensheid: ‘Als je een geweldig kind wilt, moet je een geweldige ouder zijn!’
Ik denk dat hij gelijk heeft. En al zou er geen “omslag” gemaakt kunnen worden. Wat is er mooier dan elke dag te werken aan je eigen geluk en dat uit te dragen, in ieder geval in je directe omgeving?
Meer informatie: https://www.onebillionhappy.org/