Duurzaamheid is hot! Op TV is het een veelbesproken onderwerp en de sociale media staan er bol van. Bloggers en vloggers storten zich dankbaar op een groener leven en ondernemers prijzen hun artikelen aan met duurzaamheid als verkoopargument. En gelukkig maar. Want als wij de kinderen van onze kinderen nog toekomst willen geven, zullen we onze leefstijl moeten aanpassen.
De bokashi emmer
En dat doen we massaal. Praktisch, direct in en om huis. We letten op ons energieverbruik en gaan voor groene stroom. Pakken vaker de fiets en scheiden ons afval. Ik leer daarin van mensen om mij heen. Een vriendin die een moestuin heeft, gebruikt al jaren de bokashi emmer om geurloos groenafval te composteren. Composteren is voor mij al een geheel nieuw begrip, laat staan in een emmer binnenshuis. Ik heb geen moestuin en het idee moest bij mij rijpen.
Groene container
Tot ik onlangs mijn groene container moest legen. Ik had gelezen dat de grijze bak zou verdwijnen. En was sindsdien enthousiast bezig gegaan met het vullen van de groene container. Ook met gekookte etensresten, aardappelschillen en eierschalen. Het is warm geweest. En ik was mij niet bewust van de noodzaak kranten onderin te leggen. In de bak was een laag smurrie ontstaan die niet gemakkelijk losliet. Al twee maanden niet. Tot ik de moed bijeenraapte. Ik rammelde aan de bak die ik omgekeerd had. Na enig bonken kwam de prut op straat terecht en stonk zo enorm dat een leger vliegen onmiddellijk van de partij was. Een uur, vele plastic zakken en een internetonderzoek later was ik overtuigd: Beter gebruik van de groene bak en een bokashi emmer.
Cradle to cradle thuis
In Deventer worden ze al op grote schaal gebruikt. Twee emmers die in principe in de keuken kunnen staan. In de emmers een zeef om vloeistof door te laten. Met een zak bewerkte tarwezemelen die het fermentatieproces starten. Ik verzamel overdag fruit- en groenteafval in kleine stukjes, koffiedik, theezakjes, as, gekookte etensresten of een oud stuk brood. ’s Avonds gooi ik ze in de emmer en completeer de aanvulling met een klein laagje vezels. Het deksel sluit ik meteen weer, zodat fruitvliegen geen kans krijgen. Als de bak vol is laat ik de inhoud twee weken staan. Vandaar de tweede emmer. Die kan ik meteen in gebruik nemen. Na twee weken fermenteren tap ik via een kraantje vocht af dat gebruikt kan worden als meststof bij planten. De inhoud van de bak gebruik ik als compost onder een laagje aarde in eigen tuin. Goed voor de bodem en de planten. Zo blijft de groencontainer redelijk droog, worden alle resten compleet hergebruikt, en ben ik groen bezig. Een goed gevoel.