Boek ‘Eco of ego? De toekomst schrijven wij!’ verschenen

BOEK ‘ECO OF EGO?’ STELT: JOUW BIJDRAGE AAN DUURZAAMHEID HEEFT ZIN

EN MAAKT OOK NOG GELUKKIGER

Op 22 december verscheen het boek ‘Eco of ego? De toekomst schrijven wij!’. Mariska van Doorn formuleert daarin een antwoord op de vraag: Heeft mijn inzet voor duurzaamheid zin terwijl grote vervuilers nog steeds hun gang kunnen gaan? Een logische vraag, zeker na de klimaattop in Polen. Haar antwoord luidt: Jazeker! En consuminderen maakt ook nog gelukkiger! ‘Eco of ego?’ pleit voor verinnerlijken en biedt een denkkader dat uitnodigt tot duurzaam handelen. Het boek is verkrijgbaar via BoekenGilde en Bol.com.

Voor een inkijkexemplaar klik op de afbeelding op pagina Boek bestellen of klik hier

Een trieste machteloosheid overvalt haar iedere keer als zij ziet hoe op de Noordpool stukken ijs van de eeuwenoude bergen breken en in het water verdwijnen. Dat beeld staat wat haar betreft voor onze halsstarrigheid en het onvermogen om te doen wat we zouden moeten doen: in overeenstemming leven met de natuur die ons in leven houdt. Zij begon met een artikel en schreef uiteindelijk een boek.

Nu handelen
Tijdens de klimaattop in Polen in december zijn er na lang onderhandelen afspraken gemaakt. Harde afspraken over het beperken van de temperatuurstijging tot de kritische 1,5°C grens zijn echter uitgesteld tot volgend jaar. Terwijl de urgentie overal voelbaar en zichtbaar is zijn we nu in Nederland aan het bepalen wie de klimaatproblemen gaat betalen. Met al dat overleg verstrijkt de tijd, terwijl we allemaal nú zouden moeten handelen. En het is zo simpel. Het vraagt dat we ons inzetten voor duurzaamheid, als we dat al niet deden, per vandaag. Want, ondanks de invloed van grootvervuilers als het vliegverkeer en oceaanstomers, is onze bijdrage zinvol.

Zijn belangrijker dan hebben
Maar er is meer nodig. Klimaatproblemen en de aanpak daarvan raken ook aan de economische ongelijkheid wereldwijd. Mariska van Doorn stelt dat duurzaamheid en de bereidheid te delen, onontbeerlijk voor onze planeet, alleen voort kunnen komen uit inkeer en zelfonderzoek. Alleen verinnerlijking kan leiden tot rijkdom van binnen, het gevoel dat je goed bent zoals je bent, waardoor ‘hebben’ minder belangrijk wordt. Daarbij toont ze aan dat een verschuiving van ego naar eco, naar betrokkenheid bij medemens en leefomgeving uiteindelijk gelukkiger maakt dan overconsumptie en winstbejag.

Over de auteur

Mariska van Doorn (1962) is als arbeids- en organisatiepsycholoog geïnspireerd door thema’s als persoonlijke groei, verbondenheid en duurzaamheid. Zij schrijft als gastauteur voor tijdschrift The Optimist en publiceerde ook de dichtbundels Lentemorgen en Bespiegelingen.

Een vijfde van de opbrengst komt ten goede aan Stichting Urgenda. Deze organisatie strijdt op vreedzame wijze voor duurzaamheid, voor de belangen van de aarde en dus voor ons.

M’n boek bestellen? Dat kan via deze site: Boek bestellen? maar ook bij BoekenGilde in Enschede  of (met genoemde prijs inclusief verzendkosten) via De Shop van Magazine The Optimist of via Bol.com

Titel: Eco of ego? De toekomst schrijven wij! Oproep tot verinnerlijken
Auteur: Mariska van Doorn
Verkrijgbaar via de Boekenshop van BoekenGilde en Bol.com
ISBN: 978-94-6323-432-0
Aantal pagina’s: 84
Prijs: : € 12,95 euro (incl. BTW)
Meer informatie: https://www.mariskavandoorn.nl/eco-of-ego/

Mariska van Doorn